ŚWIĄTECZNE FANTAZJE

4/2018 (23) zima | ZDROWE ŻYWIENIE

MAKOWIEC Z MĄKI ŻYTNIEJ.

To jedno z ciast „na bogato”. Jest przepełnione suszonymi owocami, orzechami, makiem i na dodatek jest z dodatkiem mąki żytniej. Jest przepysznie chrupiące i idealnie słodkie.

Bardzo lubię przedświąteczny czas testowania bożonarodzeniowych ciast. Dom wypełnia zapach pomarańczy, aromat migdałów i goździków. Szafki przepełnione są słodkimi bakaliami i chrupiącymi orzechami. Cudownie rodzinny czas pełen gwaru i krzątaniny. Ostatnim z moich testowych ciast jest żytnia wariacja na temat jednego z moich ulubionych ciast: makowca. Ciasto jest wypełnione po brzegi suszonymi owocami i orzechami, a na dodatek jest z dodatkiem mąki żytniej. Jest przepyszne! Idealnie słodkie i mocno chrupiące.

To doskonały przepis dla wszystkich potrzebujących nieco zdrowszej wersji tradycyjnego makowca. Jest bogate w błonnik oraz… wapń :) Przetestujcie koniecznie!

MAKOWIEC Z MĄKI ŻYTNIEJ

Przepis:

  • 60 g mąki żytniej (u mnie jasna);
  • 50-60 g otrąb (u mnie mix);
  • 4 jaja;
  • 100 g cukru (można dać mniej);
  • 70 g maku;
  • 100 g orzechów (dowolnych – u mnie migdały i włoskie);
  • 100 g owoców suszonych (u mnie figi i daktyle);
  • 200 g masła;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masło rozpuść na małym ogniu i zostaw do przestudzenia.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj do nich stopniowo cukier i nadal ubijaj dodaj żółtka. Do masy jajecznej wsyp otręby i suchy mak, wymieszać całość i wlej powoli przestudzone masło, wymieszać dokładnie. Następnie dodaj przesianą razem z proszkiem mąkę, wymieszaj całość i na sam już koniec dodaj posiekane bakalie. Wymieszaj ciasto już ostatni raz i przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ciasto około 45-60 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temp. 200° C.



mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik


Zapisz się na Newsletter!

Aby dołączyć - wpisz imię i nazwisko oraz e-mail.

Newsletter

Aby się wypisać kliknij tutaj ».