WIĘCEJ WITAMIN, SŁOŃCA I RUCHU

1/2019 (24) wiosna | ZDROWE ŻYWIENIE

WIOSNA, WIOSNA, WIOSNA.

Idzie wiosna. Co to oznacza dla naszego zdrowia?

Zmiany pór roku wpływają na nasz organizm i samopoczucie, a przejście zimy w wiosnę jest szczególnie dużym wyzwaniem dla naszego organizmu.

W zimie potrzebował on więcej kalorii dla ochrony przed zimnem. Kiedy na dworze jest zimno, albo zimno i wilgotno, wracając do domu zmarznięci i przemoknięci, nie myślimy o tym, żeby zjeść sałatę albo napić się soku z warzyw czy owoców, ale marzy się nam talerz ciepłej zupy, coś „na rozgrzewkę”. Zima jest porą roku, kiedy naturalnie ma się ochotę na ciepłe, bardziej tłuste i ciężkostrawne pokarmy. Obciążają one jednak wątrobę i pęcherzyk żółciowy.

Z kolei wiosna jest czasem, kiedy u wielu osób nawracają dolegliwości związane z wrzodami żołądka lub dwunastnicy, pojawia się rozdrażnienie i wiosenne zmęczenie. Organizm zmęczony po zimie „domaga się” więcej witamin, słońca, ruchu.

CO MOŻEMY ZROBIĆ, ŻEBY SOBIE POMÓC?

Aby „pożegnać się” z zimą i przygotować organizm do wiosny warto zrobić sobie kurację oczyszczającą, odciążającą wątrobę i pęcherzyk żółciowy.

Bezpieczne, łagodne i skuteczne działanie mają:

Herbatka ze znamion (włosów) kukurydzy

Przygotowanie:

  • Na 1 litr wody wrzucamy 4-5 łyżek stołowych znamion kukurydzy.
  • Gotujemy 20 minut.
  • Wlewamy do termosu, pijemy po 1 szklance 3 razy dziennie, lub popijamy w ciągu dnia.
  • Jeżeli nie mamy termosu, możemy pić herbatkę na zimno.
  • Ma ona też delikatne działanie rozpuszczające kamienie żółciowe.

Liść karczocha

Przygotowanie:

  • Łyżeczkę od herbaty liści karczocha zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy na 10-15 minut, aby się zaparzyła.
  • Pijemy 3 razy dziennie.

Ziele mniszka lekarskiego

Przygotowanie:

  • Dwie łyżeczki od herbaty ziela mniszka zalewamy trzema szklankami wody, gotujemy 5 minut.
  • Pijemy 3 szklanki dziennie.

Możemy też połączyć te 3 herbatki.

Przygotowujemy herbatkę ze znamion kukurydzy według podanego wyżej przepisu, na ostatnie 5 minut gotowania dodajemy 3 łyżeczki ziela mniszka, a pod sam koniec gotowania dodajemy 3-4 łyżeczki liści karczocha. Pijemy herbatkę ziołową przez 10 dni, następnie robimy 3 dni przerwy i możemy znowu ją powtórzyć.

Oprócz herbatek bardzo dobrze wpływają na florę jelitową zdrowe bakterie do domowego wytwarzania jogurtu, kefiru czy kwaśnego mleka. To żywe kultury bakterii i kwas mlekowy przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość). Zawierają dużą ilość witamin m.in. A, B2, B12, K2. Witamina B2 to typowa witamina młodości. Witamina B2 bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy. Składniki mineralne to m.in. duża ilość wapnia organicznego. Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organiźmie, a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany. Nie zawiera glutenu.Wzmacnia paznokcie i włosy.

Ma duże zastosowanie w kosmetyce – można stosować także zewnętrznie np. przy rozstępach skórnych. Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Bez GMO. Ze względu na bogaty i różnorodny skład bakteryjny JOGURT L+ jest najbardziej uniwersalny i odpowiedni dla wszystkich grup wiekowych. Polecany w celu odbudowy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Zdrowe jelita to zdrowie i dobre samopoczucie.

Wiosna jest czasem, kiedy możemy też przeprowadzić kuracje, które wzmocnią nasz organizm na cały rok. Jedną z najważniejszych i polecanych przeze mnie od wielu lat jest picie soku ze świeżej pokrzywy. Można dodać też do niej całe ziele mniszka, liście lebiodki lub krwawnika.

Dużo zdrowia na wiosnę i nie tylko :)



lek. med. Urszula A. Chorzępa


Zapisz się na Newsletter!

Aby dołączyć - wpisz imię i nazwisko oraz e-mail.

Newsletter

Aby się wypisać kliknij tutaj ».