ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

4/2015 (11) zima | ZDROWE ŻYWIENIE

Aromatyczne i rozgrzewające.

Przyprawy korzenne jak żadne inne kojarzą się z porannymi przymrozkami zwalczanymi korzenną kawą, długimi i ciemnymi wieczorami spędzanymi z grzańcem w ręku czy w końcu z…radosnym pieczeniem pierniczków.

Zanim jednak dorzucimy torebkę przypraw do naszego dania zastanówmy się czy nie lepiej byłoby sporządzić własną mieszankę. Mając słoiczek tej magicznej mikstury nasze potrawy nie tylko nabiorą charakteru i będą miały działanie prozdrowotne, ale też z racji tego, że większość przypraw korzennych jest afrodyzjakami sprawią, że krew w żyłach popłynie szybciej.

Co warto dodać do domowej mieszanki korzennej

Gałka muszkatołowa ze względu na łagodne działanie uspokajające łagodzi dolegliwości oskrzelowe i bezsenność. Zapobiega wzdęciom, niweluje bóle reumatyczne oraz działa jako afrodyzjak. Warto dodawać ją do potraw ostrożnie, gdyż jej intensywny smak i aromat może dość skutecznie zepsuć danie, poza tym w większych ilościach może powodować senność, a nawet halucynacje.

Występujący w goździkach eugenol skutecznie obniża poziom wolnych rodników w komórkach, przez co ma działanie antynowotworowe i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Ma udowodnione działanie regulujące ciśnienie krwi, obniża także stężenie cholesterolu we krwi. Całe goździki warto żuć po posiłkach, gdyż doskonale odświeżają oddech (niwelują nawet przykry zapach czosnku).

Imbir to jedna z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych, a lista jej cudownych właściwości jest naprawdę imponująca, na czele z tym, że jest afrodyzjakiem. Poprawia krążenie, ma działanie rozgrzewające i odkażające, dzięki czemu zalecany jest w przebiegu infekcji wirusowych i bakteryjnych, łagodzi bóle miesiączkowe, przeciwdziała mdłościom, zapobiega tworzeniu się zakrzepów, obniża poziom cholesterolu. Imbiru powinny unikać jednak kobiety karmiące oraz osoby cierpiące na choroby żołądka i dwunastnicy (refluks, wrzody).

PIERNICZKI TRADYCYJNE

– 1/2 kg mąki

– 200 g cukru

– 100 g masła

– 200 g melasy lub miodu

– 2 jaja

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody

Smaczne, kruche i mocno korzenne

• Opakowanie przyprawy piernikowej (lub samodzielnie skomponowana mieszanka składającą się z gałki muszkatołowej, goździków, suszonego imbiru, dużej ilości pieprzu czarnego, cynamonu i kardamonu).

• Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu lub lekko podgrzanej melasy dodajemy masło – mieszamy i studzimy.

• Do wystudzonego miodu / melasy przesiewamy mąki, proszek oraz przyprawy, dodajemy ubite jaja i rozpuszczoną w łyżce wody sodę. Ciasto dokładnie zagniatamy i wyrabiamy aż będzie gładkie.

• Tak przyrządzone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę (można na całą noc lub nawet kilka dni).

• Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, każdy z nich wałkujemy i wycinamy ciastka o dowolnych kształtach. Układamy na blasze w niewielkich odstępach (trochę urosną), możemy posmarować roztrzepanym żółtkiem jaja, nabiorą wtedy pięknego koloru.

• Każdą partię pierniczków pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.

• Po ostudzeniu zamykamy w szczelnie zamykanych metalowych puszkach lub słoikach i cierpliwie czekamy na święta.

Dodatek pieprzu do dań działa przeciwzapalnie i odkażająco. Ta przyprawa zawiera związek o nazwie piperyna i to dzięki niej pieprz wzmaga wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając trawienie. Pomaga w przypadku zaparć, nudności, wzdęć i zatrucia pokarmowego. Przyspiesza spalanie tłuszczu.

Cynamon działa rozgrzewająco i antyseptycznie, reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega wahaniom insuliny, dodanie tej przyprawy do porannej kawy ograniczy apetyt na słodycze w ciągu dnia. Najważniejszym związkiem w korze cynamonowej jest aldehyd cynamonowy mający właściwości antygrzybiczne i antynowotworowe. Polifenole odpowiadają natomiast za działanie antyoksydacyjne oraz antybakteryjne. Cynamon działa też hamująco na wzrost bakterii Helicobacter pylori (mogącej powodować chorobę wrzodową). Bardzo cennym składnikiem cynamonowca jest także olejek mający właściwości antyseptyczne.

Kardamon to obok szafranu jedna z najdroższych przypraw. Jej zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Podobnie, jak jego właściwości prozdrowotne. Warto po niego sięgnąć przy problemach trawiennych (niweluje nudności, nadkwasotę, wzdęcia, zgagę, a nawet pomaga w przypadku zaparć). Podobnie jak w przypadku goździków – żucie ziarenek kardamonu odświeża oddech. Przypisuje się mu również właściwości antydepresyjne. Jest stosowany wspomagająco przy leczeniu zapalenia oskrzeli, obniża ciśnienie krwi, a obecność olejków eterycznych aktywuje działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ze względu na antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości ma działanie ochronne przed nowotworami. Przypisuje się mu także działanie afrodyzjakalne.



mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik


Zapisz się na Newsletter!

Aby dołączyć - wpisz imię i nazwisko oraz e-mail.

Newsletter

Aby się wypisać kliknij tutaj ».