ZDROWIE


PREWENCJA ZDROWIA

2/2014 (5) lato

Choroby cywilizacyjne XXI wieku a ośrodki Wellness. Wellness to nie tylko relaks, rekreacja ruchowa i dobre samopoczucie, to przede wszystkim bardzo szeroka działalność w dziedzinie profilaktyki i prewencji zdrowia. Przemysł spożywczy XXI w. Dzisiejsza żywność bardzo mocno różni się od żywności sprzed kilkudziesięciu lat. W rolnictwie uprawiane są modyfikowane nasiona, które następnie nawożone są chemicznie i traktowane różnymi środkami owadobójczymi i grzybobójczymi. Gdy ostatecznie zbiera się obfite plony, jakże są one zmienione w swym składzie. Hodowcy drobiu i bydła karmią swoje ptactwo i bydło paszami o zmienionym DNA, pochodzącymi ze zmodyfikowanych upraw. Następnie mięso to trafia do ubojni, jego część w stanie surowym sprzedawana jest w sklepach, z pozostałego powstają wszelkie półprodukty i produkty mięsne. Jednak zarówno w warzywach, owocach, mięsach jak i w różnego rodzaju przetworach zostaje, niestety, mnóstwo pestycydów. [»]



ĆWICZ KONCENTRACJĘ

1/2014 (4) wiosna

Zaburzenia koncentracji można leczyć. Umiejętność koncentracji ułatwia naukę, pracę i pomaga w codziennym życiu. A więc skup się! Obecnie, przy coraz szybszym tempie życia, nasz umysł musi skupiać uwagę na kilku rzeczach jednocześnie. Zaburzenia koncentracji dotykają coraz więcej osób. W jaki sposób sobie z nimi radzić? Koncentracja to skupienie uwagi na określonym zadaniu, czynności, zjawisku lub przedmiocie. Może być działaniem świadomym lub zachodzić samoistnie. Jest niezbędnym warunkiem efektywnej nauki i pracy. Polega na eliminowaniu niepotrzebnych informacji, które docierają do nas z zewnątrz, a pracy z tymi wiadomościami, które są nam niezbędne do wykonywania określonych działań. Przyczyny zaburzeń koncentracji Dekoncentracja jest poważnym problemem zarówno u dzieci jak i dorosłych. Jej przyczyn może być wiele, do najczęstszych zaliczają się jednak czynniki zewnętrzne, stres, zmęczenie, ból, niektóre problemy neurologiczne i psychiczne lub bezsenność. [»]



CHEMIA NA TALERZU

2/2013 (2) jesień

Co oznaczają poszczególne symbole E? Dziś już niemal nie sposób jest uniknąć zakupu produktów zawierających w swoim składzie dodatki do żywności obarczone niepokojącym symbolem E lub zupełnie obcą nam, skomplikowaną nazwą chemiczną. Nawet osoby, które starają się odżywiać naturalnie, nie mogą całkowicie uniknąć obecności takich związków w swojej kuchni, bo przecież znajdziemy je w zwyczajnym majonezie, czekoladzie, kostce rosołowej, a nawet śmietanie. Co jednak oznaczają poszczególne symbole E, jakie stanowią zagrożenie i czy w ogóle niosą ze sobą jakiekolwiek korzyści dla nas, zwyczajnych konsumentów? Kto dopuszcza dany środek do użycia w przemyśle spożywczym i kto nadaje mu numer klasyfikacyjny E? Nim jakakolwiek substancja zostanie dopuszczona do produkcji spożywczej, musi zostać zaaprobowana przez Organizacje Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz w Unii Europejskiej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. [»]



MLEKO, PIĆ CZY NIE?

1/2013 (1) wiosna

Dobrodziejstwo czy przekleństwo współczesnej diety? Z jednej strony „pij mleko – będziesz wielki”, a z drugiej „biała śmierć”. Aż trudno uwierzyć, że oba hasła dotyczą tego samego produktu. Zwolennicy i przeciwnicy toczą nieustanny bój, a pomiędzy nimi zwykli konsumenci, którzy najzwyczajniej w świecie nie wiedzą co wybrać, by nie zaszkodzić ani sobie, ani swoim najbliższym. Badania archeologiczne wskazują, że mleko po raz pierwszy w naszej diecie pojawiło się jakieś 11. 000 do 10. 000 lat temu i najprawdopodobniej na początku było to mleko kozie, które później było zastępowane przez mleko coraz częściej hodowanych krów. Odżywcze właściwości tego płynu bardzo szybko zostały docenione przez pierwszych farmerów, dla których mleko stało się wręcz synonimem dostatku. Nie gdzie indziej, jak w Starym Testamencie, Ziemia Obiecana Kanaan jest opisana jako kraina „miodem i mlekiem płynąca”. U pierwszych hodowców bydła pojawiła się również pewna adaptacja umożliwiająca trawienie mleka, nawet w wieku późniejszym niż niemowlęcy. [»]



Zapisz się na Newsletter!

Aby dołączyć - wpisz imię i nazwisko oraz e-mail.

Newsletter

Aby się wypisać kliknij tutaj ».