ZDROWE ŻYWIENIE


WIĘCEJ WITAMIN, SŁOŃCA I RUCHU

1/2019 (24) wiosna

WIOSNA, WIOSNA, WIOSNA. Idzie wiosna. Co to oznacza dla naszego zdrowia? Zmiany pór roku wpływają na nasz organizm i samopoczucie, a przejście zimy w wiosnę jest szczególnie dużym wyzwaniem dla naszego organizmu. W zimie potrzebował on więcej kalorii dla ochrony przed zimnem. Kiedy na dworze jest zimno, albo zimno i wilgotno, wracając do domu zmarznięci i przemoknięci, nie myślimy o tym, żeby zjeść sałatę albo napić się soku z warzyw czy owoców, ale marzy się nam talerz ciepłej zupy, coś „na rozgrzewkę”. Zima jest porą roku, kiedy naturalnie ma się ochotę na ciepłe, bardziej tłuste i ciężkostrawne pokarmy. Obciążają one jednak wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Z kolei wiosna jest czasem, kiedy u wielu osób nawracają dolegliwości związane z wrzodami żołądka lub dwunastnicy, pojawia się rozdrażnienie i wiosenne zmęczenie. Organizm zmęczony po zimie „domaga się” więcej witamin, słońca, ruchu. CO MOŻEMY ZROBIĆ, ŻEBY SOBIE POMÓC? Aby „pożegnać się” z zimą i przygotować organizm do wiosny warto zrobić sobie kurację oczyszczającą, odciążającą wątrobę i pęcherzyk żółciowy. [»]



ŚWIĄTECZNE FANTAZJE

4/2018 (23) zima

MAKOWIEC Z MĄKI ŻYTNIEJ. To jedno z ciast „na bogato”. Jest przepełnione suszonymi owocami, orzechami, makiem i na dodatek jest z dodatkiem mąki żytniej. Jest przepysznie chrupiące i idealnie słodkie. Bardzo lubię przedświąteczny czas testowania bożonarodzeniowych ciast. Dom wypełnia zapach pomarańczy, aromat migdałów i goździków. Szafki przepełnione są słodkimi bakaliami i chrupiącymi orzechami. Cudownie rodzinny czas pełen gwaru i krzątaniny. Ostatnim z moich testowych ciast jest żytnia wariacja na temat jednego z moich ulubionych ciast: makowca. Ciasto jest wypełnione po brzegi suszonymi owocami i orzechami, a na dodatek jest z dodatkiem mąki żytniej. Jest przepyszne! Idealnie słodkie i mocno chrupiące. To doskonały przepis dla wszystkich potrzebujących nieco zdrowszej wersji tradycyjnego makowca. Jest bogate w błonnik oraz… wapń :) Przetestujcie koniecznie! MAKOWIEC Z MĄKI ŻYTNIEJ Przepis:60 g mąki żytniej (u mnie jasna);50-60 g otrąb (u mnie mix);4 jaja;100 g cukru (można dać mniej);70 g maku;100 g orzechów (dowolnych – u mnie migdały i włoskie);100 g owoców suszonych (u mnie figi i daktyle);200 g masła;1 łyżeczka proszku do pieczenia. [»]



UROZMAICONA DIETA

1/2016 (12) wiosna

Detoks to ostatnio niemalże moda, sposób na życie. Przeprowadzany jest samodzielnie w domu, na obozach wyjazdowych, a nawet w ośrodkach leczniczych. Idea tego typu diet jest ściśle powiązana z postem, który jest obecny w wielu religiach. Stosowany jest w celu wyciszenia umysłu, jak i oczyszczenie ciała z toksyn np.  przed nadchodzącą wiosną. Głodówka to zazwyczaj całkowite zaprzestanie jedzenia od kilku do kilkunastu dni. Bardzo popularne oczyszczanie jednodniowe wydaje się być po prostu odpokutowaniem i rozgrzeszeniem samego siebie – dla organizmu jednak nie niesie pozytywnych zmian. Samo oczyszczanie organizmu powinno nazywać się oczyszczaniem naszej diety, to dobra praktyka, ale nie ma sensu sama w sobie – powinna bowiem być jedynie początkiem do dalszych pozytywnych zmian żywieniowych i dobrze by było, aby wiązała się również ze zmianą stylu życia. Dlatego przystępując do takiej diety musimy uświadomić sobie w jakim celu ją zaczynamy. [»]



ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

4/2015 (11) zima

Aromatyczne i rozgrzewające. Przyprawy korzenne jak żadne inne kojarzą się z porannymi przymrozkami zwalczanymi korzenną kawą, długimi i ciemnymi wieczorami spędzanymi z grzańcem w ręku czy w końcu z…radosnym pieczeniem pierniczków. Zanim jednak dorzucimy torebkę przypraw do naszego dania zastanówmy się czy nie lepiej byłoby sporządzić własną mieszankę. Mając słoiczek tej magicznej mikstury nasze potrawy nie tylko nabiorą charakteru i będą miały działanie prozdrowotne, ale też z racji tego, że większość przypraw korzennych jest afrodyzjakami sprawią, że krew w żyłach popłynie szybciej. Co warto dodać do domowej mieszanki korzennej Gałka muszkatołowa ze względu na łagodne działanie uspokajające łagodzi dolegliwości oskrzelowe i bezsenność. Zapobiega wzdęciom, niweluje bóle reumatyczne oraz działa jako afrodyzjak. Warto dodawać ją do potraw ostrożnie, gdyż jej intensywny smak i aromat może dość skutecznie zepsuć danie, poza tym w większych ilościach może powodować senność, a nawet halucynacje. [»]



WZBOGACIĆ DIETĘ W PRZETWORY

3/2013 (3) zima

Dbanie o zdrowie nie musi być nudne. Powiem więcej – nie powinno! Prawidłowo skomponowane codzienne menu może być smaczne i kolorowe, do tego proste w przygotowaniu – także zimą! Przekonaj się jak łatwo zadbać o zdrowie w zimowym sezonie grypowym. Układ immunologiczny rozwija się już od pierwszych dni życia. Mleko matki, które ma właściwości antybakteryjne (dzięki zawartym w nim przeciwciałom), pomaga organizmowi dziecka budować prawidłowo działające mechanizmy odpornościowe. Jednak po przejściu na dietę „dorosłą” jesteśmy zdani wyłącznie na siebie i to od naszych wyborów będzie zależał stan naszego zdrowia oraz poziom wydolności układu odpornościowego. Niemal wszystkie składniki pokarmowe mają wpływ na naszą odporność, warto zatem się dowiedzieć, które ją wzmagają, a które obniżają, by cieszyć się zdrowiem także w czasie pochmurnej i zakatarzonej części roku. Regularne spożywanie odpowiednio skomponowanych i urozmaiconych posiłków jest jedną z podstawowych zasad diety budującej naturalną odporność. [»]



Zapisz się na Newsletter!

Aby dołączyć - wpisz imię i nazwisko oraz e-mail.

Newsletter

Aby się wypisać kliknij tutaj ».